Columns

e-mail 

713. PAS ONGESCHIKT

13 januari 2010
©2010, copyright: GoHansBrinker.com


Ik ben nogal gesteld op mijn privacy en dus ook op de veiligheid van mijn computer. Zo surf en zoek ik op internet gewoonlijk via www.ixquick.nl (met de secure-functie aan), en heb ik meerdere goed geconfigureerde firewalls achter elkaar staan. Verder let ik erg op dingen als virussen en aanverwante trammelant.

Dom verhaal met ING. Toen de Postbank ophield te bestaan, kreeg ik direct een oranje ING-pas in plaats van het Postbank-blauwe exemplaar dat ik daarvoor gebruikte. De afgelopen weken echter gaf dat pasje in toenemende mate problemen. "PAS ONGESCHIKT, betaal anders," schreeuwde het display steeds. Vervolgens kon ik dan mijn tweede pasje van een andere bank dat ik voor dit soort gevallen heb gebruiken. Sommige caissieres kennen een trucje, en door het pasje op een bepaalde manier door de PIN-automaat te halen lukte het dan alsnog.

Een ander incident vond plaats met mijn credit card. Die gebruik ik eigenlijk alleen nog voor internetbetalingen en heel soms als ik wil dat iets wat ik aankoop vanaf het eerste moment verzekerd is. Begin vorige week betaalde ik voor het eerst in zeer lange tijd weer eens iets via PayPal. Met de komst van iDEAL is dat voor mij eigenlijk een enigszins in onbruik geraakte betalingswijze. De aan dat PayPal-account gekoppelde credit-card had ik vanwege dit lage gebruik al lang geleden verwijderd, en dus moest ik opnieuw kaartnummer en veiligheidscode op de PayPal-website invullen.

Later in de week ontdekte mijn virusscanner een spoor van de trojan horse Exploit-CVE2008-5353 aan. Met zo'n trojan kunnen mensen via een achterdeurtje meekijken met wat je allemaal op je PC aan het ondernemen bent. Hartstikke griezelig, temeer daar meldingen over deze trojan volgens verschillende sites pas voor het eerst in de laatste weken van december 2009 opdoken. Niettemin had Microsoft er al wel iets tegen ondernomen. De trojan was in eerste instantie trouwens opgedoken op Mac-systemen, omdat hij in Java geschreven is.

Het spoor waar het om ging was door de antivirussoftware direct na aantreffen in quarantaine geplaatst, en bovendien bevond het zich oorspronkelijk in een .tmp-bestand. Vermoedelijk was het bij mij dus nooit actief geweest. Maar het kan natuurlijk ook dat het zichzelf na die activiteit gewist had, en dat dit het enige spoor was dat nog aan deze activiteit herinnerde. Wat het extra vervelend maakte was het feit dat de datum van het .tmp-bestand precies de datum was dat ik het kaartnummer op de PayPal-site had ingetikt. Spookbeelden doemden in mijn gedachten al snel op van mijn naam met daarbij kaartnummer en veiligheidscode op zo'n lijst met kaartgegevens van Nederlanders zoals die volgens sommige TV-programma's door de Russische mafia wel worden verkocht.

Dus snel de credit card weer uit PayPal verwijderd, de oude kaart laten blokkeren en een nieuwe credit card aangevraagd. Mij werd aangeraden om verwarring te voorkomen en daarom de oude kaart dus meteen alvast met een schaar in tweeën te gaan knippen. Ik heb hem in mijn shredder gedaan, dat is vast nog beter. Ook voor de ING-pas heb ik vanmiddag een nieuwe aangevraagd, zodat ik nu mijn credit card mis en zit met een PIN-pas waar ik gewoonlijk mee betaal en die het dus niet doet.

In het ING-kantoor waar ik de nieuwe kaart ging aanvragen kreeg ik nog het curieuze advies om de kaart in de chippergleuf te doen en dan niet met chipper of met chipknip te betalen maar gewoon mijn pincode in te vullen. De slechte werking zou namelijk veroorzaakt worden door een nieuwe, minder makkelijk de kopiëren codering, en ING had als enige bovendien al het nieuwe systeem met een chip in plaats van de magneetstrip geactiveerd. Dus als de magneetstrip kapot is kun je er op die manier nog altijd mee betalen. Maar op de twee adressen waar ik dat vervolgens probeerde kreeg ik alleen de melding dat mijn chipknip dus geen saldo bevatte.

De komende dagen toch nog maar even bij zo'n caissière van het trucje in de leer.

Categorie: life-log - plusminus 654 woorden - Deze column kan deels op fictie berusten en de informatie is niet noodzakelijkerwijs volledig. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

vorige column - archief - home