De columns van John Piek

e-mail 

709. Bijna twee handdrukken verwijderd

8 december 2009
©2009, copyright: John Piek


Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig was ik als initiatiefnemer betrokken bij enkele tentoonstellingen over het radioamateurisme. Vooral de eerste twee van die in totaal vier evenementen waren groots. In het topjaar hadden we 20.000 bezoekers en het tweede jaar werd het evenement bijvoorbeeld geopend door de Amersfoortse burgemeester die het de moeite waard vond een evenement dat zoveel van zijn inwoners een warm hart toedroegen zelf te komen openen. Het waren de topjaren van de radiohobby. Het zendamateurisme had in de jaren daarvoor al een geweldige bloei doorgemaakt. En rond die tijd werden door de sympathie die deze hobby had bij toenmalig minister Neelie Kroes de MARC-bakjes legaal, waardoor vervolgens miljoenen zich met de radiosport in ons land gingen bezighouden.

Behalve dat ik bij de tentoonstelling regelmatig de apparatuur bemande stond ik ook regelmatig bij de ingang om bezoekers te begroeten en indien gewenst te helpen met uitleg van wat er te zien was. Tijdens één van die keren kwam er op een rustig moment een man met grijzende plukbaard en een geïnteresseerde blik aanlopen die me in de verte wel wat aan Yasser Arafat deed denken. Terwijl ik hem verwelkomde merkte ik op dat hij mij zo bekend voorkwam, maar dat ik niet wist waar of ik hem eerder gezien had. Was hij zelf misschien ook radioamateur? Hij antwoordde daar niet op en liep door naar binnen met een mysterieuze grijns om zijn mond. Uitleg had hij niet nodig zo legde hij in enkele woorden vriendelijk uit.

Een paar weken later bij een debat op televisie kwam ik er alsnog achter wie het geweest was die ons daar bezocht: het was publicist, hoofdredacteur, journalist en columnist Henk Hofland.

Hofland heeft nu, dertig jaar later een column in het zondagse radioprogramma OVT van de VPRO waar ik vaak naar luister, en gisteren vertelde hij hoe hij als leerling-journalist van een krant in de VS ooit een toen nog niet verkozen John F. Kennedy een vraag mocht stellen en hem daarbij ook de hand schudde. Hij grapte, dat hij tegenwoordig wel eens denkt hoe hij daarbij dus maar één handdruk van Marilyn Monroe verwijderd was.

Ik geloof niet dat ik dertig jaar geleden na mijn korte praatje zelf ook Hofland de hand gedrukt heb.

Categorie: life-log - plusminus 367 woorden - Deze column kan deels op fictie berusten en de informatie is niet noodzakelijkerwijs volledig. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

vorige column - archief - home