De columns van John Piek

e-mail 

696. Kerstverhalen in de zomer

26 augustus 2009
©2009, copyright: John Piek


Hebben jullie dat nou ook? Als het weer echt zonnig is, en de mussen vallen gewoon van het dak, dan krijg ik ineens de onbedwingbare neiging om de kerstboom op te zetten. Het is niet het warme weer, hoewel het me heel leuk lijkt om op het zuidelijk halfrond eens een kerstfeest te beleven. Maar de geur van dennengroen, een mooie volle boom en kerstliedjes zingen, prachtig. "I am dreaming of a white christmas" in de versie van Bink Rosbief, of van Rudolf het rendier met de rode neus.

Klik voor een vergrotingIk vraag me af waar het vandaan komt. Het is van mij een soort  van dwarsheid, waarom zou het niet gewoon kunnen, de kerstboom nu al neerzetten? Waarom moet je altijd netjes tussen de lijnen lopen en je aantrekken van wat anderen erover denken?

Er is een tijd geweest dat ik een paar keer per jaar in Scheveningen kwam. Daar had je in het overdekte winkelcentrum ergens verscholen toen nog - net als ze in Engeland wel hebben - een all year round christmas shop. Daar kon ik dan mijn hart ophalen. Vooral in juli of augustus. Prachtig. De geur van dennenbomen, zij het uit een busje. Kerstklokjes. En ze hadden kerst-CD's.

Thuis behielp ik me dan maar met het neurieën van bovengenoemde liedjes boven de afwas. Niet te hard, dat de buren het niet konden horen. Maar dit jaar doe ik het anders. Al een paar keer heb heb ik boven de afwas en bij het was ophangen luidkeels jingle bell's georeerd, en zodra het mooie weer weer daar is zet ik dat verdomde ding (excusez le mot) gewoon neer ook. Nee vandaag nog. Ik heb toch een kunstboom dus dat kan gemakkelijk. En straks de slingers nog voor de ramen en een ster. Met dat donkere weer van vandaag denk ik de sneeuw er ook gewoon reuzemakkelijk bij.

Categorie: satire - plusminus 310 woorden - Deze column kan deels op fictie berusten en de informatie is niet noodzakelijkerwijs volledig. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

vorige column - archief - home