Overzicht van Nieuwtjes tot nu toe

Tijdelijke stilte
#017 11-2-07 13.00
Het lijkt alsof er op het moment op deze site weinig gebeurt. In zekere zin is dat ook waar. Het is al ruim een week geleden dat er voor het laatst iets is toegevoegd, en de laatste nieuwe editie is nog een paar dagen langer geleden.

Maar schijn bedriegt: achter de schermen wordt momenteel een hoop gedaan om de techniek achter de site te veranderen. Daardoor wordt het onder andere mogelijk om vaker artikelen aan de site toe te voegen doordat dit in de toekomst minder tijdrovend is. Daarnaast zijn onder andere de statistieken van de site verbeterd. Ten behoeve van adverteerders worden nu ook de unieke bezoeken aan de site bijgehouden. (JP)

Gebruik novice-apparatuur in het buitenland
#018 11-2-07 13.30
De afgelopen periode kwamen er diverse vragen bij deze site binnen over het gebruik van amateurapparatuur in het buitenland, met name door novice-machtiginghouders. Informatie hierover was niet te vinden en wat wel te vinden was, dat was verouderd, mede door de gewijzigde situatie met betrekking tot België. Om die reden legden wij de vraag neer bij Arjan Ridderink van Agentschap Telecom. Hij gaf ons de volgende informatie:

"In het land waar de betreffende zendamateur zich bevindt, gelden de plaatselijke regels die daar voor de betreffende categorie (N of F) van toepassing zijn. Een zendamateur moet zich daarom van te voren op de hoogte stellen van de ter plaatse geldende regelgeving van de landen. Voor Agentschap Telecom is het onmogelijk dit allemaal voor u bij te houden aangezien dan alle buitenlandse wet- en regelgeving op dit gebied bijgehouden moet worden. Dit overzicht staat wel op de website van de European Radiocommunications Office, www.ero.dk."

"Het overzicht in dit specifieke geval is te vinden op deze link. Hier staat de lijst van landen die meedoen aan de regeling met daarbij de prefix die in het betreffende land gevoerd dient te worden. Als het te bezoeken land hier niet bij staat is het in een aantal gevallen wel mogelijk om een gastlicentie aan te vragen. Voor uitgebreide informatie hierover kan de radiozendamateur terecht bij de administratie van het betreffende land."

"Voorbeeld: U bent PD0XYZ en u bevindt zich op de camping bij Winterberg (Duitsland). Voor u gelden dan de Duitse regels voor de Novice vergunning. U mag dan uitkomen op alle in Duitsland aan DO amateurs toegewezen frequenties met het in Duitsland toegestane vermogen voor deze categorie met de roepnaam DO/PD0XYZ. Bijvoorbeeld in de 80meterband op 3720 kHz met 100 watt. U mag niet in de 40 meterband zenden, omdat dit in Duitsland niet is toegestaan. Omgekeerd mag DO2ABC die zich met zijn zeiljacht op het Sneekermeer bevindt, zenden op 7081 kHz met max 25 watt en de roepnaam PD/DO2ABC. Hij mag echter niet op 3720 kHz zenden aangezien hij zich in Nederland bevindt en hij aan de Nederlandse regelgeving gehouden wordt." (bron: AT)

venster sluiten

Geen witte, maar een storende kerst...?
#13 13-12-06 00.15 (update 14-12-06 15.00)
Peter, PA3EXL mailde ons dat bij de Karwei-bouwmarkten kerstverlichting te koop is, die tot op 250 meter afstand sterke storing verooraakt in de 80 en 40 meterband en ook op hogere frequenties. De storing wordt volgens Peter hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door onvoldoende ontstoring van de schakelende voeding die voor de verlichting wordt gebruikt. De storing wordt daardoor via het lichtnet uitgestraald. Het gaat hierbij om de 10 meter lange lichtslang op rol, voor zowel binnen als buiten, zoals die bij Karwei dit jaar te koop is, en misschien ook nog wel op andere plekken. (zie afbeelding)

Frits Jautze, hoofd kwaliteitsmanagement bij het bedrijf waar Karwei onderdeel van is: "Daar wisten wij uiteraard nog niet vanaf. We zullen zoiets als dit altijd heel serieus nemen. De fabrikant heeft ons verzekerd dat de lichtslang voldoet aan de EMC-richtlijn, net als aan andere richtlijnen zoals bijvoorbeeld die voor milieu en veiligheid. Dat staat bij ons ook standaard in iedere order die we plaatsen. Wij gaan nu eerst de fabrikant vragen om ons de betreffende rapporten op te sturen, waaruit blijkt dat de lichtslang inderdaad aan de EMC-richtlijn voldoet."

Karwei heeft toegezegd om ons op korte termijn op de hoogte te houden van de verdere stappen die zij wat dit betreft zullen nemen. (JP)


Klik op de afbeelding
voor een vergroting.

    

AT gaat optreden tegen FM-piraten
#014 15-12-06 10.00
Agentschap Telecom meldt donderdag op haar website dat zij met gerichte acties gaat optreden tegen 'verstoringen in de FM-band'. Landelijk daalt het illegaal gebruik van de FM-omroepband, maar er zijn enkele regio's (AT bedoelt hiermee streken in met name noord- en oost-Nederland) waar het omgekeerde het geval is. Dit leidt tot storingen in de omroepband zelf, en regelmatig ook tot storingen in de luchtvaartband.

Enkele jaren geleden trad AT onder de naam Etherflits ook al in deze regio's op tegen de piraten, die daar sinds de vorige eeuw traditioneel in veel grotere aantallen actief zijn dan in andere delen van het land. (JP)

Magnetische storm op 14 december
#015 15-12-06 11.00
Op donderdag 14 december vond 's avonds en 's nachts een hevige zonne-uitbarsting plaats. Dit soort uitbarstingen hebben grote invloed op de communicatie op de kortegolf, en veroorzaken daarnaast het noorderlicht. Wanneer een uitbarsting hevig is, wordt op banden als 2 meter tevens aurora-communicatie mogelijk, dat zich kenmerkt door de grote afstanden die kunnen worden overbrugd, en de sissende vervorming bij SSB- en CW-signalen.

Doordat de zonnevlekkengroep die de uitbarsting veroorzaakte de komende dagen naar de westzijde van de zon verschuift neemt daarmee de kans op uitbarstingen in de komende dagen af. (JP)

Bron: o.a. www.darc.de

venster sluiten

Novice frequentie-uitbreidingen
#010 8-12-06 00.00
Het is voor elkaar! Eindelijk zijn de frequentie-uitbreidingen voor N-amateurs een feit. De exacte voorwaarden (te gebruiken als inlegvel bij de oude machtigingsvoorwaarden) kunnen hier (Staatscourant.nl) en hier (lokaal) worden gedownload.
Geminiden van 7 t/m 14 december
#011 8-12-06 15.00
Afgelopen nacht (van 7 op 8 december) was de Geminiden-meteorietenregen voor het eerst dit jaar te zien.

Om de meteorieten te kunnen bewonderen moet je je bij voorkeur op zoveel mogelijk afstand van stedelijk gebied bevinden. De Geminiden vormen voor VHF/UHF-amateurs (2 meter, 70 cm, maar ook 50 MHz en om te luisteren 70 MHz) een mooie gelegenheid voor meteorscatterverbindingen.

Bij meteoorscatter (MS) wordt het zendersignaal, net als op de kortegolf, weer teruggekaatst naar de aarde. De reflectie die op de kortegolf via geïoniseerde gaslagen op grote hoogte plaatsvindt, gebeurt bij MS tegen dezelfde lagen, alleen is de ionisatie veel dichter, waardoor het fenomeen ook op veel hogere frequenties bruikbaar is. De ionisatie vindt hierbij niet plaats door straling van de zon, zoals op de kortegolf het geval is, maar door de verbranding van meteorieten (kleine stof- en ijsdeeltjes) bij binnentreden van de dampkring van de aarde. De signalen bij MS zijn doorgaans zeer sterk, maar ook erg grillig. Soms komt slechts een enkele lettergreep van een uitzending door, als het een enkelvoudige meteoriet betreft. Wanneer het een hele regen is, die uit dezelfde richting komt, zijn veel langer durende uitzendingen mogelijk. Niettemin worden de verbindingen heel kort gehouden, en wordt om dezelfde reden vaak gebruik gemaakt van snelle morsesignalen of digitale modes. Op 2 meter zijn via MS afstanden tussen 1000 en 3000 km mogelijk, op 70 cm zijn die afstanden enigszins kleiner, terwijl ze op de lagere banden weer groter zijn.

De Geminiden-regen zal de komende dagen steeds in hevigheid toenemen, tot aan het hoogtepunt van 14 december om 11.45 lokale tijd. (JP)

Bron: o.a. DARC.de
  

Teststation Duitse amateurs op de middengolf met speciale vergunning
#12 8-12-06 15.30
Tussen 15 en 22 december wordt vanuit het Westerwald in Duitsland onder de roepnaam DI2AG geprobeerd om op een frequentie van 440,044 kHz ontvangststations in de Verenigde Staten te bereiken. Al in de winter van het vorige jaar werd een poging ondernomen vanuit de plaats Erlangen, zij het toen met een onvoldoende goede antenne. Die verbinding lukte toen met QRSS 30 en QRSS 10. QRSS is een zeer langzame manier van morseseinen, zoals die ook op 137 kHz gebruikt wordt. Met dergelijke lage snelheden door middel van de computer is het mogelijk om onder veel ongunstiger omstandigheden nog verbindingen te maken.

Door de verbeterde antennesituatie in het Westwald is te verwachten dat dit keer wel het toegestane uitgestraalde vermogen gehaald kan worden. Om die reden wordt daar de snelheid QRSS3 en eventueel QRRSS1 gebruikt.

Verder zal geprobeerd worden om ook signalen van Amerikaanse amateurs met een speciale toestemming voor de frequenties 505 kHz en 510 kHz te ontvangen.

Omdat het signaal uit Duitsland vermoedelijk in Nederland ontvangen kan worden, zijn ontvangstrapporten evenals QSL-kaarten welkom bij de initiefnemer van de experimenten DJ2LF via dj2lf@darc.de. Ook ontvangt het station graag screendumps van de met de computer gedecodeerde uitzendingen. (JP)

Bron: DARC.de

venster sluiten

AT: novice-banden max. 11 werkdagen na 28/11 
#007, 28-11-06 10.00
Gisteren mailden veel novice-amateurs naar deze site, voor wie het wachten nu toch echt te lang werd. Er waren daarbij verschillende mensen die hadden gehoord dat er niet alleen uitstel was, maar dat er net als afgelopen zomer opnieuw een kink in de kabel zou zijn gekomen. Er is wat dat betreft goed nieuws, en er is slecht nieuws. Het goede nieuws is dat de wijzigingen onverkort doorgaan. Er is dus niet een nieuw groot probleem ontstaan. Het minder goede nieuws is, dat het vanaf vandaag nog maximaal 9 werkdagen kan duren voordat het bericht hierover in de Staatscourant verschijnt. Twee dagen daarna gaan de wijzigingen dan pas in.

Na overleg tussen beide heeft het ministerie van EZ vanochtend aan Agentschap Telecom laten weten dat de informatie gisteren naar de Staatscourant toe is gestuurd. Gewoonlijk duurt het daarna dus nooit langer dan 10 werkdagen voordat zo'n bericht in de Staatscourant verschijnt. (JP)

Staatscourant
www.agentschaptelecom.nl
www.vrza.org
www.veron.nl
Ministerie van EZ

Elektromagnetische hypersensitiviteit
#008 2-12-06
De Duitse overheidsinstantie die gaat over, zeg maar Arbo-zaken, de Bundesanstallt für Arbeitsschutz und Arbeitsmedizin heeft begin november de conclusies bekendgemaakt van een onderzoek naar Elektromagnetische hypersensitiviteit. Dit verschijnsel betreft een gevoeligheid van mensen die niet uit biologische oorzaken kan worden verklaard, voor de in normale situaties veel voorkomende hoogfrequentsignalen en laagfrequent elektromagnetische straling. De uitgangsgedachte van het onderzoek stelt, dat wanneer deze overgevoeligheid daadwerkelijk voorkomt, het lichaam meetbaar op een hoogfrequent of laagfrequent elektromagnetisch veld moet reageren.

De uitkomst van het onderzoek was, dat bij geen van de onderzochte proefpersonen een veranderde huidgeleiding kon worden aangetoond wanneer zij - zonder het te weten - aan een elektromagnetisch veld werden blootgesteld. Bovendien konden bij subjectief onderzoek, de 'stralinggevoelige' deelnemers aan het onderzoek, statistisch gezien niet vaker aangeven een hoogfrequentveld waar te nemen dan de niet-stralinggevoelige controlegroep. Dit ondanks dat de 'stralinggevoelige' deelnemers van tevoren vaker dan de controlegroep hadden aangegeven een hoogfrequent veld gevoelsmatig te kunnen waarnemen.

Voor het onderzoek, dat plaatsvond in een hoogfrequentvrije ruimte, werden 144 proefpersonen onderzocht. 48 daarvan waren 'stralinggevoeligen', 96 betrof de controlegroep. Al deze personen werden gedurende een uur drie maal tien minuten lang blootgesteld aan ofwel een magnetisch 50 Hz-veld, ofwel een GSM-signaal van een mobiele telefoon met 2 W zendvermogen. Zij wisten daarbij zelf niet hoe lang ze aan de velden waren blootgesteld. (JP, bron: www.darc.de)
  

Novice Nieuws
#009 5-12-06 12.00 (update 14.30)
Vragenrubriek.nl heeft vanochtend gesproken met de heer De Kroon, redacteur 'regelgeving' bij de Staatscourant. Morgen 6 december staat er een bericht in de Staatscourant over 'de frequentieruimte voor radioamateurs'. Natuurlijk past ook nu enige terughoudendheid, maar de kans is wel groot dat dit het bericht is waar we allemaal op wachten.

De Staatscourant wordt 's middags om 5 uur gedrukt, en de volgende ochtend verspreid. Aan het begin van de avond zijn de titels van de artikelen in de Staatscourant van de dag erop al te vinden op de website van de Staatscourant. Het precieze linkje daarvan is nog niet bekend, maar als het goed is wordt deze URL later in de middag op deze website gepubliceerd. (JP)

De titels van de gepubliceerde regelgeving (zonder het bericht zelf) van de dag erop, zijn de avond van tevoren vanaf ongeveer half zes op het onderstaande linkje te vinden.

Ga naar www.staatscourant.nl, klik in het menu aan de linkerzijde op . De pagina die dan te zien is, ziet er misschien een beetje ongebruikelijk uit, maar hij bevat de onderwerpen die morgen bij de gepubliceerde regelgeving in de Staatscourant verschijnen. Datum en tijd dat de pagina 'ververst' is, zijn helemaal links bovenaan te vinden (onder 'Geactualiseerd'). Op deze pagina zou als alles klopt, vanaf vanavond onder de kop 'Economische zaken' zoiets moeten staan als 'Frequentieruimte radioamateurs'.

 

venster sluiten

Uitbreiding banden N-amateurs
Novice-vergunning nieuwe stijl
#004, 9-11-06
Een zaak die veel radioamateurs bezighoudt is de uitbreiding van de toegestane amateurbanden voor Novice-amateurs. Vragenrubriek.nl sprak hierover op 9 november met woordvoerder Arjan Ribberink van Agentschap Telecom. Na overleg met de betreffende afdeling wist hij te melden dat het "het streven is om deze wijziging vóór het eind van 2006 gereed te hebben." Nog geen glasharde toezegging uiteraard, maar toch lijkt het erop dat het gaat lukken dat N-amateurs misschien nog dit jaar van de nieuwe kortegolfbevoegdheden gebruik kunnen maken.

N-amateurs mogen nu al gebruik maken van de frequentiebanden tussen 144 - 146 MHz, en 430 - 440 MHz. Wanneer de nieuwe regeling van kracht wordt komen daar de volgende frequenties bij: 7,050 - 7,100 MHz, 14,000 - 14,250 MHz en 28,000 - 29,700 MHz. Alle modulatiesoorten zijn toegestaan bij een maximaal zendvermogen van 25 watt PEP. De nieuwe regeling treedt in werking, twee dagen nadat deze in de Staatscourant is gepubliceerd. (JP)
  

(update)  Novice-vergunning 
#005, 10-11-06
De kogel is door de kerk! Vragenrubriek.nl meldde gisteren al dat er schot in de zaak zat. Vandaag melden zowel de site van de VERON als die van de VRZA dat de verruiming van de toegestane amateurbanden voor Novice-amateurs in Nederland binnen twee weken een feit zal zijn.

De VERON meldt 'na een klacht' van die vereniging over de trage behandeling vanmiddag dit nieuws van Agentschap Telecom gehoord te hebben, en dat een en ander nog voor 24 november voor elkaar zal zijn. De VRZA meldt afgelopen middag na een 'uitvoerig gesprek' van Agentschap Telecom te horen te hebben gekregen dat de benodigde stukken vandaag bij minister Joop Wijn van Economische zaken zijn binnengekomen. Naar verwachting zullen die dus over veertien dagen ondertekend zijn en in de Staatscourant worden vermeld. Twee dagen na die publicatie zijn de wijzigingen een feit en kunnen de N-amateurs de nieuwe frequenties in gebruik nemen! (JP)

www.vrza.org
www.veron.nl
Staatscourant
Ministerie van EZ
  

4 meter-misverstand
#006 21-11-06
Door een enigszins ongelukkige formulering in CQ-PA van november (pag. 345) is op sommige plaatsen het misverstand ontstaan, dat de kansen op het vrijgeven van 70 MHz voor Nederlandse amateurs onlangs groter zijn geworden. Letterlijk staat er in het verslag, dat is gemaakt door een medewerker van DGET: "De zendamateurs willen graag experimenteren in de 70 MHz-band. Afgesproken wordt dat zij hiervoor contact zullen opnemen met Agentschap Telecom." Bij navraag bij Agentschap Telecom gisteren (20 nov.) bleek dit echter op een misverstand te berusten. Het vrijkomen van de band is niet onmiddellijk aanstaande, en het is niet de bedoeling om AT hier nu al over aan te schrijven. (JP)

venster sluiten

#1
Nationale Wetenschapsquiz 2006 in nieuw jasje
7-11-06
De Nationale Wetenschapsquiz is dit jaar sterk vernieuwd. Zo krijgt de seniorquiz er acht voorrondes bij. In de voorrondes nemen krantenlezers het (per krant) in teamverband tegen elkaar op, waarbij het team dat uiteindelijk wint het in de finale tegen een team van professoren zal opnemen.

Van de voorrondes van de seniorquiz worden vanaf 26 november iedere week twee uitgezonden op zondag (19.50 uur) en op maandag (20.25 uur) op Nederland 2. Kranten die meedoen zijn: NRC Handelsblad, De Telegraaf, Trouw, de Volkskrant, Dagblad van het Noorden, Eindhovens Dagblad en de Leeuwarder Courant.

De finale van de seniorquiz wordt uitgezonden op maandag 25 december om 22.00 uur op Nederland 2, en wordt gepresenteerd door Leon Verdonschot (bekend van o.a. Kink FM en Nieuwe Revu). Het professorenteam bestaat dit jaar uit Hanneke Schuitemaker viroloog aan de Universiteit van Amsterdam, Witte Hoogendijk, psychiater aan de Vrije Universiteit en Esther-Miriam Sent, econoom aan Radboud Universiteit in Nijmegen.

De juniorquiz van de Nationale Wetenschapsquiz, die wordt gepresenteerd door Victoria Koblenko (o.a. bekend van de soap GTST), wordt uitgezonden op zondag 24 december om 9.45 uur in Z@pp.

www.vpro.nl/wetenschapsquiz

www.nwo.nl/quiz

#2
Zon-uitbarsting veroorzaakt radio-schokgolf
7-11-06
Een zonneuitbarsting op maandag 6 november tussen 1740 en 1748 UTC, vanuit een opkomende zonnevlek, heeft een zich snel voortplantende radio-schokgolf veroorzaakt. De zon schoot daarbij grote wolken gemagnetiseerd gas de ruimte in. De uitbarsting was gemiddeld tot krachtig en was uitzonderlijk snel in zijn voortplanting (2230 km per seconde) vanaf de zon. 
Origineel bericht (Engels): http://www.arrl.org/?artid=6934
#3
Nieuwe rubriek 'Nieuwtjes' op Vragenrubriek.nl
7-11-06
Vanaf 7 november 2006 heeft Vragenrubriek.nl een nieuwe rubriek 'Nieuwtjes'. Hierin zullen regelmatig actuele of opmerkelijke nieuwtjes worden gebracht over radioamateurisme en populairwetenschappelijke onderwerpen. Net als bij de nieuws-ticker bovenaan de site, zal het niet per se het doel zijn om een compleet nieuwsoverzicht op dit gebied te geven, maar zal de rubriek zich meer richten op de 'krenten uit de pap' en zullen daarnaast een aantal nieuwtjes worden gebracht, die zo heet van de naald zijn dat ze in de papieren media nog niet zijn verschenen. (JP)

venster sluiten