Historie D.M. (1)

Historie van de Daily Minutes en de wekelijkse PA00NEWS-uitzendingen

In 2011 heb ik voor de grap dagelijks nieuws over de zendhobby gebracht via mijn podcast. Deze podcast had in die tijd flink wat abonnees, maar ook een aantal die niets met de zendhobby hebben. Ik weet dat de bestanden goed gedownload werden, maar niet hoeveel er daarvan ook beluisterd werden. Via dezelfde podcast verspreidde ik tot november 2015 vele jaren lang ook iedere week een opname van de Gooise Ronde en gedurende een aantal jaren van de D-STAR-ronde.

In die tijd luisterde ik ook veel naar andere podcasts over de zendhobby. In het Engels zijn er daar heel veel van. Favorieten waren voor mij de Amateur Radio Newsline, de RAIN Report en het wekelijkse nieuws van de RSGB. Maar ook meerdere anderen.

Deze Amerikaanse podcasts worden speciaal gemaakt om via clubzenders en repeaters uit te zenden. Ik vond het bijzonder jammer dat die uitzendingen niet in Nederland op een amateurband te horen waren. In 2012 kreeg ik het idee om met name de Amateur Radio Newsline en de RAIN Report via een amateurfrequentie door te geven. Als test en om de reacties erop te horen heb ik toen eenmalig een stukje van de Amateur Radio Newsline uitgezonden een kwartier of tien minuten voor aanvang van de Gooise Ronde.

Niet lang daarna, dit was in augustus 2012 ben ik begonnen de uitzendingen op 145,4625 uit te zenden. Deze frequentie had ik daarvoor ook al in gebruik, o.a. voor duplexen tijdens het Techniek-netje, en er heeft ook enige tijd een lokale D-STAR-ronde op gedraaid waar ik de initiatiefnemer van was.

PA3AYQ, lang betrokken bij PI4AA/Radio AA ken ik al heel lang, en hij suggereerde om de uitzendingen ook via een repeater te brengen. Ik had enige tijd nodig om mezelf daarvan te overtuigen. Ik vond het bereik van mijn beperkte antennes van 20 – 40 km eigenlijk wel genoeg.

Uiteindelijk heb ik met de beheerders van PI2AMF en PI3AMF gesproken. PI2AMF was de stilste van die twee. Met hun instemming heb ik de uitzendingen toen in het najaar van 2012 ook via PI2AMF gebracht.

Met name vanuit Whisky Oscar was er veel belangstelling voor die eerste uitzendingen. Omdat ze de uitzendingen via TeamSpeak wilden weergeven, en de uitzendingen ter plekke lastig op te pikken waren stuurde ik ze in die begintijd steeds een MP3 daarvan.

Oorspronkelijk wilde ik de uitzendingen alleen in het Engels brengen, maar het was door Whisky Oscar die bleven aandringen op een eigen Nederlandse bijdrage dat ik ook een eigen Nederlandstalig deel aan de uitzendingen ben gaat toevoegen.

Toen op 1 januari 2013 PI3UTR kon beginnen, bleek dat het einde van PI2AMF te betekenen. Ik ben toen ik eind 2012 hiervan hoorde overgeschakeld naar PI3AMF overgeschakeld. Dat relais verdween echter op een kwade maandag ergens in januari 2013 ook ineens uit de lucht.

Vervolgens kon ik door Paul PE1RJV via PI3UTR verder gaan. Aan het MP3’s sturen naar Whisky Oscar kwam toen ook een eind.

(wordt vervolgd)