D-STAR snippets (110124) Pagina 1
Overname van artikelen is alleen toegestaan met toestemming vooraf

vorige << >> volgende

  
Vroege 'historie'

D-STAR is bedacht door de Japanse amateurvereniging JARL. Dit was nadat de Japanse overheid een door de JARL uitgevoerd onderzoek in gang had gezet om zendamateurs op nieuwe manieren met digitale techniek bezig te laten zijn. D-STAR werd dus ontwikkeld door amateurvereniging JARL, en betaald (naar verluidt 1 miljoen dollar) door de Japanse overheid. Het protocol is op de spraakvocoder na geheel open source.

Eigenlijk was het systeem vooral bedoeld voor de interne Japanse markt (in Japan zijn vele honderdduizenden zendamateurs) maar al snel was er ook vanuit de VS veel belangstelling. In Europa begon Duitsland als eerste met D-STAR. De resultaten van het JARL-onderzoek werden overigens gepubliceerd in 2001. Daarop nam Icom het initiatief om er ook apparatuur voor te gaan maken. Het eerste voor D-STAR geschikte apparaat was de IC-2200H, een apparaat voor alleen 2m dat met een printplaatje (UT-118) geschikt voor D-STAR werd gemaakt. De IC-2200H was in Japan vanaf april 2004 verkrijgbaar. De UT-118 kwam met enige vertraging later dat jaar op de markt.

De reden van de vertraging in de levering van de UT-118 was gelegen bij een aantal grote wijzingen in het D-STAR-protocol in het najaar van 2004. Icom was op de hoogte dat de wijzigingen eraan kwamen en wachtte met de levering van de UT-118 tot deze wijzigingen nog konden worden aangebracht.