Via de PC de ether in
Relaisstations gebruiken via de DV dongle (090424) Pagina 3
Overname van artikelen is alleen toegestaan met toestemming vooraf

vorige << >> volgende

Compressietechniek
Op zich is het niet moeilijk zijn om direct via software op de gateway te komen. D-STAR maakt echter voor codering en compressie van spraak gebruik van een zogenaamde AMBE-vocoder, die behalve met licenties beschermd, ook alleen in de vorm van een aparte chip verkrijgbaar is. Deze AMBE-chip wordt ook gebruikt in mobiele telefoons voor Inmarsat en voor het Iridium-netwerk. Belangrijkste onderdeel in de DV dongle is dan ook deze AMBE-chip.

In de praktijk werkt de DV dongle niet veel anders dan een andere D-STAR-zendontvanger. Omdat voor het netwerk via internet niet duidelijk is waar de betreffende zendamateur zich bevindt, zal deze als eerste een thuisrelaistation moeten kiezen. Die mag zich op internet uiteraard ook overal ter wereld bevinden, zodat vanuit Nederland om maar wat te noemen ook een thuisrepeater in AustraliŽ gekozen kan worden. Deze mogelijkheid is bij geŽmigreerde zendamateurs vanzelfsprekend tamelijk populair

De bediening van het programma vindt plaats vanaf een menu, waar ook een thuisrepeater kan worden gekozen. Het geluid komt daarbij via de geluidskaart van de PC. Door een button PTT aan te klikken kan via een op de PC aangesloten microfoon aan de gesprekken worden deelgenomen. Behalve dat de gemoduleerde spraak vanaf sommige PC-microfoons wat anders klinkt dan bijvoorbeeld een portofoon, hebben de andere radioamateurs op het relaisstation verder geen mogelijkheid om te horen of iemand via een PC met DV dongle aan de gesprekken deelneemt, of via de ether met een zendontvanger.