Columns

e-mail 

Nieuwe aflevering micronaties (mini-staatjes )

764. De Onafhankelijke Republiek Malu Entu

22 juni 2011
©2011, copyright: GoHansBrinker.com

In de zomer van 2008 werd het eilandje Mal di Ventre, een natuurgebiedje van vier vierkante kilometer aan de westkust van Sardinië bezet door vijf leden van de actiegroep 'Partidu Indipendtista Sardu' (Partij voor de Onafhankelijkheid van Sardinië).

De actievoerders riepen op het eilandje de Repubblica Indipendtista di Malu Entu uit, vertaald de Onafhankelijke Republiek van de Slechte Wind. Staatshoofd van het landje was Salvatore Meloni. Net als Stuart Hill bij Forvik verbleef staatshoofd Meloni in een tent op het eilandje. Meloni stuurde vooraf een concept-onafhankelijkheidsverklaring naar de Verenigde Naties en naar de voorzitter van het Italiaanse parlement.

Gewoonlijk doen Angelsaksische landen bij het ontstaan van dit soort micronatie-initiatieven niets. Ze zwijgen de landjes gewoonweg dood, waarschinlijk in de hoop dat ofwel het enthousiasme ofwel de initatiefnemers vanzelf 'uitsterven' zodat ze daarmee op een elegante wijze van een probleem met mogelijke diplomatieke voetangels en klemmen af komen.

Latijnstalige landen treden meestal vrij snel tegen dit soort landjes op, desnoods met geweld, zoals bijvoorbeeld in 1968 bij Rose Island voor de kust van Rimini gebeurd is. Bij Malu Entu was het verblijf van het staatshoofd in het gebied de aanleiding om op te treden. Dit gebeurde op 1 februari 2009 toen een groep beambten van de republiek Italië, bestaande uit Italiaanse militairen, boswachters en medewerkers van de havenmeester van het plaatsje Oristano het onafhankelijke eiland op de acievoerders 'heroverde'.

De wettelijke basis van het optreden werd gevonden in de speciale bepalingen die in het natuurgebied gelden. Niet alleen is kamperen er verboden, ook bleek staatshoofd Meloni het door hem veroorzaakte huisvuil niet op de voorgeschreven wijze af te voeren. Een roemloos einde voor het driekwart jaar bestaande landje dus. Behalve lokaal en in Nederland leverde het daarnaast ook nog niet zo heel erg veel publiciteit op.

Categorie: micronaties - plusminus 291 woorden - Deze column kan deels op fictie berusten en de informatie is niet noodzakelijkerwijs volledig. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

vorige column - archief - home