Columns

e-mail 

723. Een act of God

26 april 2010
©2010, copyright: www.johnpiek.com


Deze afgelopen week was in het nieuws de week van de vulkaanas die aan het begin van de week het vliegverkeer nog lamlegde. Heel Amerikaans waren daarbij de Europese politici en luchtverkeersleiders, en eerder al de beleidsmakers veel banger voor wat er over hen gezegd zou worden in geval van ongelukken en voor de mogelijke schadeclaims, dan voor die ongelukken zelf. Gevolg waren draconische en vooral heel kostbare maatregelen. Je zou daarbij haast denken welke lobby-groep daar nou weer achter zat.

Onwillekeurig moest ik daarbij zelf vooral ook aan de Mexicaanse griep-flater van het afgelopen jaar denken. Gelukkig maar dat daarbij het vaccin op haast homeopatische wijze geheel geen bijwerkingen bleek te hebben. (Let maar eens op, op de bijsluiter van veel alternatieve medicijnen staat meestal ook dat ze met een gerust hart door iedereen mogen worden ingenomen, zeer zwakke zieken en zwangeren in het allereerste stadium incluďs. Geen bijwerkingen bekend.)

Deze week werd ook duidelijk dat een aantal collega-journalisten niet helemaal op de hoogte is van de Engelse taal. De rond de vulkaanaswolken veelgehoorde uitdrukking “act of God” is namelijk helemaal geen religieus bedoelde strofe zoals ik meerdere keren collega’s op tv hoorde zeggen. ‘Act of God’ is met name in de VS gewoon een juridische uitdrukking die bijvoorbeeld in de meeste verzekeringspolissen voorkomt. Act of God betekent in die context niets meer of minder dan wat hier vaak ‘overmacht’ genoemd wordt en dan vooral in samenhang met grote natuurrampen zoals bijvoorbeeld overstromingen.

Zie eventueel: http://en.wikipedia.org/wiki/Act_of_god

Categorie: opinie – plusminus 244 woorden – Deze column kan deels op fictie berusten en de informatie is niet noodzakelijkerwijs volledig. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

vorige column - archief - home