De columns van John Piek

e-mail 

702. Nieuwe mailingsoftware

25 september 2009
©2009, copyright: John Piek


Ik heb sinds een paar weken een programma om mijn mailingen te automatiseren. Ik was daar al lange tijd naar op zoek, maar ik heb al die tijd eigenlijk nooit iets geschikts kunnen vinden. Vanaf 1 oktober wordt de wetgeving voor dit soort nieuwsbrieven (lees: tegen spam) aangescherpt, en dat was dus voor mij nóg een reden om  eens in de materie te duiken. Wat er hoofdzakelijk verandert is dat wat sinds 2004 al voor mailingen aan particulieren gold, nu ook voor bedrijven gaat gelden. De regelgeving geldt overigens alleen voor mailtjes waarvan de inhoud een commercieel doel dient, dat wil zeggen ze maken direct of indirect reclame voor een commercieel product of ze laten de ontvanger van het bericht zelfs voor de ontvangst van de mailtjes betalen. Dat is bij mijn mailingen gewoonlijk niet het geval, maar ik wil toch graag aan de nieuwe regels voldoen, al is het maar om eventuele overlast tot een minimum beperkt te houden.

Voor een deel van mijn mailinglijsten gebruik ik op dit moment al Yahoogroups.com voor de verzending. Die adressen werken daarmee al volgens het 'confirmed opt-in'-principe zoals dat in de meeste landen tegenwoordig verplicht is, maar het voldoet voor mij in de praktijk niet helemaal goed, en bovendien staat er de nodige reclame voor Yahoo in de mailtjes. Een poosje terug abonneerde ik me op een mailinglijst van een communicatiebureau dat het programma PHPlist voor dit doel bleek te gebruiken. Toen ik daar eens wat nader naar keek bleek dat ook voor mij een goed idee, en gaandeweg ben ik het programma nu in gebruik aan het nemen.

Ik heb meerdere mailinglijsten die eigenlijk historisch zo ontstaan zijn. De lijsten zijn onder te verdelen in een exact deel en een meer creatief deel. Het exacte deel gaat voornamelijk over radioamateurisme, en het creatieve deel heeft vooral betrekking op mijn columns, foto's en weblog. Sommige van die lijsten zijn nauw aan elkaar verwant: mensen die op de ene lijst staan krijgen soms ook een deel van de mailtjes van de andere lijst. Als er echter op twee lijsten tegelijk een mailing verstuurd wordt, dan is het haast onvermijdelijk dat een aantal mensen de tekst dubbel krijgt. Hoewel zo'n dubbele verzending niet heel vaak voorkomt vind ik dat toch ongewenst. Ik doorgrond momenteel de werking van de software nog niet voldoende goed om deze mogelijkheid te kunnen gebruiken, maar een belangrijke mogelijkheid van PHPlist voor mijzelf vind ik dan ook dat je met de software kunt voorkomen dat mensen een tekst in zo'n geval dubbel krijgen.

De programmatuur biedt verder een heel scala aan mogelijkheden, ook voor statistiek. Niet veel mensen zullen het beseffen, maar met bepaalde functies van een programma als dit, kun je als verzender precies zien hoe vaak het mailtje door de abonnees geopend wordt. Nog iets meer geavanceerd is de mogelijkheid om daarnaast bij te houden wie van de leden van de lijst welke nieuwsbrief hoe vaak bekeken heeft.
Dit alles gebeurt door in het mailtje een onzichtbaar plaatje te plaatsen, waarvan de jpeg op de website van de mailinglijstprogrammatuur staat. Elke keer als dat onzichtbare plaatje van de server wordt opgehaald, wordt er op die server een teller met het getal 1 opgehoogd. Door in ieder mailtje een uniek nummer achter de url van dat plaatje te zetten (bijv. plaatje.jpg?123), en voor iedere abonnee aan dat nummer gekoppeld een aparte teller bij te houden, weet je vervolgens welke editie van de nieuwsbrief er geopend is, en door welke gebruiker. Het systeem heeft overigens wel een zwakheid, want steeds meer beveiligingsprogramma's laten om een heel andere reden (bijv. virussen in .jpeg-bestanden) dit soort dingen niet meer toe. En bij mensen die alleen de HTML-versie van de nieuwsbrief lezen werkt het sowieso niet, maar daar wordt ook al aan gewerkt.

Een nog experimentele mogelijkheid van PHPlist is dat je ook kunt zien hoe vaak de linkjes die in een bepaalde mailing staan worden aangeklikt. En welk linkje, en door wie en hoe vaak. Deze mogelijkheid om aangeklikte linkjes te tellen trekt zich niets aan van beveiligingssoftware, en werkt ook gewoon in de HTML-variant van de nieuwsbriefmailtjes.

Het spreekt voor zich, privacy-adept als ik ben, dat ik alleen even met een testmailinglijst, waar dus alleen mailadressen van mijzelf op staan heb gekeken of het inderdaad werkt (en dat doet het). Ik zal dit soort mogelijkheden echter nooit gebruiken en ik vind ook dat wanneer je dat wel doet je dat in iedere nieuwsbrief aan de lezers moet melden. Het is wanneer je geabonneerd bent op dit soort nieuwsbrieven dus goed om je te realiseren dat beheerders van die mailinglijsten, ook met andere software dan PHPlist, eventueel kunnen beschikken over dit soort uitgebreide mogelijkheden voor het volgen van hun abonnees! Afijn, zelf ben ik dus gewoon blij met deze nieuwe software, die me het versturen van mailingen en het beheren van de verschillende mailinglijsten een stuk vergemakkelijkt, en waarmee ik me bovendien conformeer aan de nieuwste zienswijzen over dit soort lijsten.

Info over de nieuwe wetgeving, zie hier: https://www.spamklacht.nl/download/
Veel%20gestelde%20vragen.pdf
 

PHPlist: www.phplist.com

Statistiekenscherm in PHPlist van één verstuurde nieuwsbrief

In mijn geval natuurlijk zonder de detailgegevens, maar met de gedetailleerde opties aan verschijnt er onder andere een extra rij met gegevens onder het tabelletje 'totaal|tekst|html...'.

Engelstalige info over de mogelijkheden van PHPlist voor 'user-tracking':

User Tracking
To facilitate user tracking, you can add [USERID] to your template which will be replaced by an identifier for a user. This will only work when sending the email as HTML. You will need to set up some URL that will receive the ID. Alternatively you can use the builtin usertracking of phplist. To do this add [USERTRACK] to your template and an invisible link will be added to the email to keep track of Views of the email.

    

# Click tracking
# If you set this to 1, all links in your emails will be converted to links that
# go via phplist. This will make sure that clicks are tracked. This is experimental 
# and all your findings when using this feature should be reported to mantis
# for now it's off by default until we think it works correctly
define('CLICKTRACK',0);

    

# Click track, list detail
# if you enable this, you will get some extra statistics about unique users who 
# have clicked the links in your messages, and the breakdown between clicks from 
# text or html messages. However, this will slow down the process to view the 
# statistics, so it is recommended to leave it off, but if you're very curious,
# you can enable it
define('CLICKTRACK_SHOWDETAIL',0);

Categorie: life-log - plusminus 789 woorden - Deze column kan deels op fictie berusten en de informatie is niet noodzakelijkerwijs volledig. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

Aan- en afmelden voor al mijn mailinglijsten kan nu via dit linkje:
http://www.piek-e.nl/mailing/lists/?p=subscribe&id=1

vorige column - archief - home