De columns van John Piek

e-mail 

672. Staand plassen voor vrouwen

8 juni 2009
©2009, copyright: John Piek


Laten we na dat het vermakelijke verhaal over het barplassen nog maar even doorgaan in dezelfde trant. De column over dat onderwerp heeft een ongewoon grote hoeveelheid reacties opgeleverd. Een onderwerp als dit leeft heel duidelijk, dat blijkt, en je bent natuurlijk een beetje raar als je daar geen gebruik van maakt.

Een verwant onderwerp dat bij die reacties aan de orde kwam was staand plassen voor en door vrouwen. In de begintijd van internet schreef ik eens een artikel over dit onderwerp dat toen een ware hype doormaakte naar aanleiding van een website hierover. Ik herinner me nog een prachtige foto van ik dacht een matroos die in een urinoir naar de plek naast hem keek, en zichtbaar geschrokken constateerde dat daar een knappe blonde vrouw de aardappelen stond af te gieten.

Het staand plassen door vrouwen kon volgens die website destijds zowel door middel van een zogenaamd plastuitje, als via enige oefening ook zonder. Hoewel niet iedere vrouw voldoende aanleg (fysiek of psychisch) had om dat laatste goed genoeg te kunnen. Als ik me niet vergis was het de bedenkster van die eerste website over het staand plassen die naar aanleiding van vragen op de markt was gekomen met een plastuitje dat korte tijd later ook in Nederland te koop werd aangeboden. Beniewd als ik was heb ik deze week naar aanleiding van de recente discussie hierover eens gesurfd of die plastuitjes nog bestaan, en ze zijn inderdaad nog in een gevarieerd aanbod te koop. Meest in wegwerpvorm overigens (zie de linkjes onderaan bij deze column.

Er waren meer reacties. Een landgenoot die in Australië woont schreef naar aanleiding van het barplassenverhaal dat er daar in tegenstelling tot hier overal keurige en schone openbare toiletten zijn, gratis en zelfs wc-papier is er aanwezig. Bovendien is er, zo schrijft hij, in vrijwel iedere plaats wel een plek waar je je met warm water even vlug kunt douchen. Dat klinkt toch wel een beetje anders dan  het imago van de dikwijls bierdrinkende zweterige types die wij hier vaak denken dat daar rondlopen. Zo zie je maar dat vooroordelen als je maar genoeg op het onderwerp inzoomt zelden kloppen.

Mede doordat mannen het maar makkelijk hebben doordat ze overal even kunnen gaan staan, zijn volgens mij ook in Nederland de zeden op plasgebied flink aan het veranderen. Er is geen plastuit die daar wat aan veranderd heeft. Meer en meer is het volgens mij gebruikelijk dat dames in plaats van alleen de drukbezette damestoiletten ook de herentoiletten gebruiken.

Toen ik op hemelvaartsdag met een kennis van me in het spotgoedkope restaurant van de Ikea-vestiging hier bij mij om de hoek zat, en even naar het toilet moest, werd ik weer eens met dat verschijnsel geconfronteerd. Bij de 'dames' stond een rij en bij de heren was het rustig. Toen ik net zat brak er een soort van anarchie uit. Zo te horen zeker een tiental dames, een aantal met jengelende kinderen in hun kielzog namen bezit van de inderdaad zo goed als niet bezette herentoiletten. Door de gehorige open constructie van de toilettenblokken was het plotsklaps een lawaai geworden van jewelste. Je zult maar moeite hebben als je met een hoop herrie om je heen moet plassen. Ooit heb ik nog wel eens meegemaakt dat een vrouw, net daarvoor in hoge nood, enigszins besmuikt na gedane zaken in een café een herentoilet verliet, bij Ikea was er niets van dat al te merken. Zelfs geen blik van 'het gaat nou eenmaal niet anders' gezien. Het was allemaal de gewoonste zaak van de wereld. Toen ik de ruimte met de herentoiletten weer verliet maakte een zo te zien Turkse jonge vrouw met hoofddoekje, die met twee kinderen (meisjes) aan haar zijde in de open deur stond vriendelijk naar me lachend ruimte zodat ik eruit kon.

Categorie: opmerkelijk - plusminus 633 woorden - Deze column kan deels op fictie berusten en de informatie is niet noodzakelijkerwijs volledig. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

vorige column - archief - home