Populair wetenschappelijk magazine over o.a. radioamateurisme

Laatste wijziging: 6/1

No. 42 - 7 januari 2007 - Regelmatig een nieuw artikel - Eindredactie: John Piek (PA0ETE)
©2007 copyright: Piek-E press, tenzij anders vermeld

  

 


     
De BouwAntenneDag van WirelessNederland.nl op 4 april 2004 in Maartensdijk

Veel belangstelling voor zelfbouwantennes


Meting van een rondstraler op een Rohde & Schwarz spectrum-analyzer met meetbrug
 

  
Ter gelegenheid van Kids Day op 7 januari 2007, dit keer een artikel dat laat zien dat ook jongeren best te motiveren zijn om de soldeerbout op te pakken. Op 4 april 2004 vond de eerste, BouwAntenneDag plaats van de website WirelessNederland.nl De belangstelling voor die dag was groot. Zodanig groot, dat een flink aantal mensen teleurgesteld moest worden. In de besproken ruimte in Maartensdijk was simpelweg gewoon geen plek genoeg. JP


De BouwAntenneDag van WirelessNederland.nl op 4 april 2004 in Maartensdijk

Veel belangstelling voor zelfbouwantennes

Op 4 april 2004 vond in Maartensdijk de BouwAntenneDag van WirelessNederland.nl plaats, waarbij zowel ervaren zendamateurs als computerhobbyisten samen 2,4 GHz-antennes bouwden. Er was veel belangstelling voor de dag, slechts voor de helft van de aanmelders kreeg een plek toebedeeld. De antennes werden onder deskundige leiding gebouwd en vervolgens gemeten, zodat iedereen met een werkende antenne naar huis kon gaan. Al met al een zeer geslaagd evenement dat vanwege de grote belangstelling in september van 2004 opnieuw werd gehouden.

Op 4 april 2004 werd in Maartensdijk in het clubgebouw van scouting Agger Martini de BAD gehouden, de Bouw Antenne Dag van WirelessNederland. De antennes worden uiteindelijk gebruikt om computers met elkaar te laten communiceren, maar het leek of oude tijden van het zendamateurisme herleefden. Vol overgave werd er van jong tot oud vanaf het begin van de middag toch acht uur 's avonds aan de verschillende antennes gewerkt. Zelfs vanuit België waren ze gekomen. De mensen waren zoals de verschillende foto's ook laten zien vaak zo geconcentreerd aan het werk dat ze absoluut niet in de gaten hadden dat ze werden gefotografeerd. De locatie was toepasselijk gekozen. Hoewel niet nodig waren er uitgebreide antennefaciliteiten voor zendamateurs aanwezig. Daardoor was het in ieder geval makkelijk om de locatie te vinden.


Een lange versie van de 'omni' op de meetbrug. (N.b. alle kleine afbeeldingen zijn aanklikbaar voor een vergroting.)

Het is er druk. Niet alleen staat het buiten het clubgebouw vol met auto's, rondom de lange tafels die absoluut vol liggen met allerlei spullen, van blikken met een N-connector tot aan een zak met krentenbollen, zit een groot aantal mensen ingespannen te solderen. Her en der staan de lichtblauwe Weller-bouten


Als je voor het eerst een rondstraler bouwt, gaat daar wel even wat studie
aan vooraf.

  
en het andere gereedschap, en de damp van smeulende coax-isolatie vult regelmatig de neusgaten. Mensen bouwen soms alleen, maar dikwijls ook wordt hulp gevraagd aan een buurman als twee handen niet genoeg zijn, vooral bij diegenen die nog niet eerder uitgebreid aan antennes hebben gesoldeerd.
  
  
Drie antennetypes
  

De bouwdag werd georganiseerd door twee deelnemers van de site WirelessNederland.nl, BigRed en PE2ER. De plaatsen op de dag waren zeer gewild. Dat bleek uit het feit dat alle 35 plaatsen in de eerste acht dagen na de officiële bekendmaking al volgeboekt waren. In totaal waren er zo'n 70 aanmeldingen. Om die reden is al besloten tot een tweede BouwAntenneDag in september 2004. De deelnemers komen ook uit heel Nederland, en hadden zich bovendien enkele mensen uit België aangemeld.


In plaats van een Pringles-blik voldoet een tomatensoepblik ook voor de 'Cantenna'.

Er kon bij voorintekening worden gekozen uit drie antennes: een onder wirelessmensen als biquad bekend staande richtantenne, die bij radioamateurs vaak doppelquad genoemd wordt; een 'Cantenna', de bekende antenne die onder andere gemaakt kan worden van een Pringles-blik, en verder een omnidirectional, een rondstraler, opgebouwd uit stukjes Aircom Plus coaxkabel. De benodigde materialen waren als bouwpakketten ('IKEA pakketjes') op de bouwdag voor de deelnemers beschikbaar.
  
  
Alléén 2,4 GHz
  

De pakketjes waren voorzien van een uitgebreide bouwbeschrijving met uitleg van de werking, inclusief stralingsdiagram en grafiek met kabelverliezen en tabellen van de staandegolfverhouding. Mensen konden ervoor kiezen om meerdere antennes te maken. Vaak was dit een combinatie van de biquad en de omni. De Cantenna (5 à 9 dBi versterking, 6 euro bouwkosten, exclusief blik) en de biquad (6 dBi, 7 euro) hadden een geschatte bouwtijd van 1 uur, en de omni (8 dBi, 13 euro) zo'n 2,5 uur. Deze laatste antenne is gebaseerd op een acht maal halve golf collineair ontwerp.


De biquad op de stand van één van de sponsors.

Alle antennes zijn bestemd voor apparatuur gebaseerd op de 802.11b of de 802.11g standaard, die beide gebruik maken van 2,4 GHz. Er waren geen antennes geschikt voor 5 GHz, waarop de minder gebruikte standaard 802.11a werkt. Er was tevens veel belangstelling voor de pakketjes van de enkeling die niet was komen opdagen. De reserve-onderdelen waren al opgegaan aan vier mensen die zonder inschrijving op goed geluk naar het evenement waren gekomen.

Pigtails
  

Behalve gebouwd werd er op de bouwdag ook gemeten. De antennes werden inclusief aansluitkabels (wireless-hobbyisten zeggen 'pigtails') achteraf ook uitgebreid getest op staandegolfverhouding op de gebruikte frequenties. Er was hiervoor op de bouwdag een Rohde & Schwarz spectrumanalyzer met meetbrug aanwezig. Tussen de antennebouwers ontstond op een zeker moment een zelfs ware competitie, wie de antenne met de beste staandegolfverhouding gebouwd had. Behalve antennes werden er ook AP's getest, Access Points de computer interfaces voor toegang tot wireless internet, en in feite de zendontvanger van de wireless-gebruiker. Naast al de technische kanten van het bouwen was de dag natuurlijk ook een leuke mogelijkheid voor de verschillende mensen van het WirelessNederland- forum om elkaar nu eens in levenden lijve te leren kennen.

  
  
Praxis
  

De voorbereidingen van de dag verliepen volgens de organisatoren heel goed, alleen een bepaald specifiek en onmisbaar onderdeel bleek nergens in voldoende mate voorhanden: de PVC- doppen van 32 mm, die nodig zijn voor de rondstraler. Kennelijk worden er daarvan bij bouwmarkten maar heel weinig van in voorraad gehouden en Erwin PE2ER heeft ervoor bij drie Almeerse bedrijven de gehele voorraad moeten kopen. Omdat dit er nog steeds niet genoeg waren is ook nog de complete voorraad van de Praxis in Leiden opgekocht. Daarnaast is er flink gezocht, ook via de amateurverenigingen voor een ruimte te vinden die 35 solderende hobbyisten kon herbergen. Kennelijk komt dit niet zo vaak meer voor want het kostte erg veel moeite. Het clubhuis van Agger Martini werd uiteindelijk via internet gevonden.


'Pigtails' in overvloed op de stand van één van de sponsors.

Het meest opvallende van de hele bouwdag was toch wel de opperste concentratie waarin de mensen aan het bouwen waren. De laatste deelnemer stopte letterlijk pas om acht uur 's avonds, toen het clubgebouw echt moest worden verlaten. Slechts een enkeling vond het evenement niet voor herhaling vatbaar. Twee Rotterdamse bouwers die na afloop met een van de organisatoren mee reden zeiden dat ze het erg naar hun zin hadden gehad, maar dat ze een volgend keer de antenne toch wel weer in de winkel zouden kopen, want het was toch wel erg veel werk geweest.

De dag werd gesponsord door ZX-Yagi, Kok onderdelen en Buffalo technology.
  
Website: www.wirelessnederland.nl
Forum: forum.wirelessnederland.nl

Dit artikel is geschreven in maart 2004.

vorige - home - volgende


Er werd veel gebruik gemaakt van plankjes met spijkers op de juiste plekken als mal om de collineair rondstraler te kunnen maken.
  



"Hé, is dat niet mijn antenne die je daar in je handen hebt?"


  


Het buigen van de biquad


  


Deze lange slot-antenne, bestaande uit een golfpijp met sleuven, kon niet op de BouwAntenneDag gebouwd worden, maar was door iemand meegebracht.



  


Op maat snijden van de collineair


  


Testopstelling
  
  
  


De SWR-meter van PE2ER.


  


  


  
  
  
  


Het gebouw van scouting Agger Martini waar de BouwAntenneDag
op 4 april 2004 werd gehouden.

    

    banner van deze site (downloaden met rechtermuisknop, Opslaan als...)
Persbericht van 1 november 2006

©2007, copyright op alle materiaal: Piek-E press, tenzij anders vermeld.
Kopiëren of publicatie zonder schriftelijke toestemming vooraf verboden 
Van toepassing zijn daarnaast de meest recente algemene voorwaarden van Piek-E press.
Met dank aan iedereen die een bijdrage aan deze site heeft geleverd!